T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
TUNCELİ / PERTEK - Mustafa Kemal Çok Programlı Anadolu Lisesi

OKULUMUZDA MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ AÇILDI.

 

Mustafa Kemal Çok Programlı Anadolu Lisesinde 2022 Şubat ayı itibariyle Mesleki Eğitim Merkezi açılmıştır.

 

09/12/2016 tarihli 29913 sayılı Resmi Gazete de yayınlanan 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu ve 652 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de değişiklik yapılmış olup çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmış ve mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır.

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle meslekleri işbaşında öğrenmeleri sağlanacaktır.

Mesleki eğitim merkezlerinde okuyan öğrencilere 11. sınıfın sonunda Kalfalık Belgesi, 12. sınıfın sonunda ise Ustalık Belgesi verilecektir. 

Yapılan yeni düzenleme ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılı itibarı ile mesleki eğitim merkezi öğrencileri lise diploması alabilecektir.

Bu çerçevede öğrencilerin açık ortaöğretim yoluna ilaveten istemeleri durumunda, mesleki eğitim merkezlerinde fark derslerini alabilmelerine imkân tanınmıştır. Böylece mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilme imkânına sahip olabilecektir. 

En az ortaokul mezunu olup zorunlu eğitim çağında olanlar ve ondokuz yaşından gün almış olanlardan da yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir.

 

Mesleki eğitim merkezine kayıt olacaklar için 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunun 10 uncu maddesi kapsamında çırak olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.

 

a) En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olmak.

 

b) Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak, şartları aranmakta olup bununla birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında bulunan 27 Alan ve 142 dalda eğitim verilebilecek standartlara uygun atölye veya işyeri ile usta öğretici belgesine sahip eğitici olması gerekmektedir. Bu şartlarla birlikte Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP) uygulayan mesleki ve teknik ortaöğretim okullarına müracaat edip sözleşme imzalayanlar çırak öğrenci olabilmektedirler.

 Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı

10-11-2022

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.11.2022 - Güncelleme: 10.11.2022 15:08 - Görüntülenme: 275
  Beğen | 8  kişi beğendi